Chamber Jazz
StarrJazz
woensdag 20 maart
Jorn Swart (Groningen, 1987) is een pianist en componist, wonend en werkzaam in New York City. Zijn verfijnde, meeslepende spel en rake composities leverden hem al veel nationale en internationale waardering op. Malnoia is zijn nieuwste CD, een project dat jazz en kamermuziek overbrugt. Het album is in 2017 uitgebracht op Brooklyn Jazz Underground Records en lovend door de pers ontvangen. In januari 2018 presenteerde het trio hun album in Nederlandse podia, en was te zien in VPRO’s Vrije Geluiden.
Malnoia is tijdloos en geraffineerd, en trekt de fundering uit wat wordt gezien als het traditionele jazz piano trio. Door contrabas en drums te vervangen met altviool en basklarinet, zoekt het project de grenzen op van wat mogelijk binnen een “piano trio”.
Voor Malnoia heeft Swart zich laten inspireren door klassieke componisten als Maurice Ravel, Bela Bartok en Paul Hindemith. Hij combineert deze invloeden met elementen uit jazz en creëert hiermee een atypisch geluid dat zowel lyrisch en nostalgisch als abstract en onvoorspelbaar kan zijn. Weemoedige thema’s kunnen soms ineens omslaan in weerbarstige improvisaties of sprankelende romantiek.
Malnoia bestaat verder uit Turtle Island Quartet lid Benjamin von Gutzeit en basklarinettist Lucas Pino, wiens “No Net Nonet” al meer dan drie jaar een vast optreden heeft bij de befaamde Smalls Jazz Club in New York City. Het trio sleept de luisteraar mee in een aangrijpende muzikale ervaring, die omschreven is als “hallucinogene kamermuziek”.