Crossover Klassiek en Jazz Improvisatie
Extra Concert
dinsdag 30 januari
Een bijzondere Cross-over van Klassiek naar Jazz improvisatie  en terug…
Gitarist Reinier Baas en  pianiste Helena Basilova brengen hun verschillende achtergronden samen in 1 concert en vertellen samen een verhaal met o.a. Composities van M. Ravel, M. Feldman, O. Messiaen en eigen werk van Reinier Baas zelf.
Helena Basilova, in Rusland geboren als dochter van twee gevestigde pianisten/componisten maar opgegroeid in Nederland heeft een onmiskenbare verbinding met de Russische muziek en haar wijdverbreide invloed in (Oost-) Europa. Hoewel Helena repertoire uit alle periodes en stijlen speelt zijn het toch steeds Russische componisten zoals Prokofiev, Rachmaninov, Shostakovich en Skrjabin die haar speciale aandacht krijgen. Naast een solo-carrière waarin Helena speelt in prestigieuze zalen als het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall’s Weill Hall, Symphony Space NYC, de HPAC Japan en de NCPA in Mumbai, heeft ze een diepe liefde voor kamermuziek. Ook werkt  ze vaak met hedendaagse jazz-musici; daar zijn we vanavond getuige van.
De Amsterdamse gitarist Reinier Baas is één van de aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. In 2010 studeerde Baas met een 10 af aan het Conservatorium van Amsterdam en was hij finalist bij de Deloitte Jazz Awards. Sindsdien speelde hij op toonaangevende podia als het North Sea Jazz Festival, Bimhuis, Wellington Jazz Festival en het Umbria Jazz Festival, en stond hij op de planken met onder meer Gregory Porter, Hans Teeuwen en Benjamin Herman. Reinier Baas is lid van het New Rotterdam Jazz Orchestra, en was daar in 2015 solist in een programma met zijn composities en arrangementen.
Helena en Reinier studeerden samen op het Conservatorium van Amsterdam, zijn inmiddels ook beiden als docent verbonden (geweest) aan het ArtEZ  Conservatorium te Zwolle en Enschede.
In 2014 schreef Reinier een stuk voor Helena genaamd Epilogue, te horen op zijn CD: Smooth Jazz Apocalypse. Link naar dit stuk: https://open.spotify.com/track/1uaMCeZ1d7FaB35PNtNOea