Modern Creative Jazz
StarrJazz
zondag 16 februari

Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) werkten nog net geen tien jaar samen als duo voordat zij hun eerste studio-album opnamen. Na het geduld van hun luisteraars bijna een decennium op de proef te hebben gesteld, brengen zij op 13 september ‘Mokum In Hi-Fi’ uit.
Mokum – de informele bijnaam van de stad Amsterdam – betekent stad, plaats of veilige plek. Het woord is in de Nederlandse taal terecht gekomen vanuit het Hebreeuws via het Bargoens: de codetaal die door dieven, landlopers, hoeren, pooiers en rondreizende koopmannen werd gebruikt. ‘Mokum In Hi-Fi’ is een ode aan de stad die beide musici thuis noemen. Een ode, met name, aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose.

Baas en van Gelder deelden het podium meer dan 200 keer in de afgelopen jaren. Zij deden dit in uiteenlopende formaties: als trio met drumlegende Han Bennink, als solist met het Metropole Orkest en als sideman in elkaars projecten. Ze tourden in Azië, Oceanië en grote delen van Europa. Gedurende deze tijd ontwikkelden zij een geheel eigen vocabulaire: “heaviness alternated with nimbleness, strange chords with melodic clarity, unpredictability with a reassuring sense of overall form” (New York City Jazz Record)