Worldmusic Afrojazz

zondag 15 oktober

Bijzonder zondagmiddagconcert i.s.m. Nora en Tibor van het Common Ground Festival en Aliëtte de Vries (Afrikaanse concerten in Nederland)

Dawda Jobarteh is een in Denemarken wonende koraspeler en zanger uit Gambia. Hij wordt tijdens dit concert vergezeld door de bekende Zwolse bassiste en zangeres Nathalie Schaap (contrabas & zang). Zij won de cultuurprijs van Overijssel en maakt momenteel furore in de bluegrass-band van Bertolf.
Dawda en Nathalie hebben elkaar ontmoet in Egypte, en hadden zo’n enorme klik dat ze graag nog eens op de Thor samen gaan spelen.

Persoonlijk verheug ik me erg op dit optreden van deze twee rasmuzikanten, en zal ook zeker een paar stukken meespelen!

De kora is een snaarinstrument gebouwd van een grote kalebas die in West-Afrika traditioneel bespeeld wordt door griots. Zij zijn al eeuwenlang de hoeders van de verhalen, een taak die in griotfamilie’s van generatie op generatie wordt doorgegeven. De Jobarteh’s behoren tot de griotroyalty van West-Afrika en deze telg kent het klassieke kora repertoire als geen ander al begon hij ooit als slagwerker. Dawda’s koraspel kent inmiddels vele invloeden, van jazz tot klassiek. Zijn laatste album Soaring Wild Lands, samen met het Admeta String Quartet, leverde hem een nominatie op voor de prestigieuze Songlines Award. De combinatie van de oude griottraditie met moderne muziekstijlen gespeeld door deze buitengewoon vaardige muzikant maakt een concert van Dawda een feest om mee te maken. Een primeur ook want de kora was nooit eerder te horen op het Cultuurschip.”

Aanvang concert 15.00 uur. Inloop (met koffie & thee) vanaf 14.30 uur.