StarrJazz
donderdag 14 juni

Hammondorgel liefhebbers opgelet! Cultuurschip Thor presenteert een ingelast Starrjazz Concert wat geheel en al in het teken staat van het Hammondorgel. Te gast is het Jazztrio van Hammondorganist John Hondorp. John brengt zijn 180 kg zware A-100 (bouwjaar 1968!) inclusief Leslie aan boord. Aangezien ‘Thorganist’ Rik Elings onlangs een 99 kilo wegende L-100 (bouwjaar 1966!) aanschafte moet het misschien maar niet tè druk worden op de Thor, het Cultuurschip zou eens kunnen kapseizen.  John wordt nl. ook nog vergezeld  door drie muzikale zwaargewichten, de legendarische Italiaanse drummer Bruno Castellucci, de Belgische jazzgitarist/componist/producer Jeanfrançois Prins en als extra gast trompettist Jan Wessels.

Het Trio geeft overdag een Clinic op het naastgelegen ArtEZ Conservatorium, het Cultuurschip nam de gelegenheid te baat om het Internationale opererende gezelschap uit te nodigen voor een concert op Thor. Een unieke gelegenheid om de specifieke klankkleuren van twee legendarische orgels uit de jaren 60 te vergelijken: John’s A-100 met de Jimmy Smith Jazzklank en Rik ’s L-100 met de Procol Harum/Focus Rock- klank. Het repertoire -bestaande uit Jazz Standards en composities van Jeanfrançois- wordt vanavond aangevuld met enkele ‘Loungejazz’ composities van Rik.

De twee organisten zullen tevens elkaars orgel bespelen. Al met al belooft het op Cultuurschip Thor een uitdagend muzikaal vuurwerk te worden met ‘DoubleDutch’ Hammondklanken, Belgische gitaarlicks, Twents Trompetgeweld en Italiaans drumexplosies.