Hip exciting and innovative trio Jazz
StarrJazz
woensdag 16 maart

Het nieuwe Trio Alliance is geen gewoon pianotrio. De grote ‘pan-American’ reikwijdte van het repertoire en de inbreng van muzikanten van 3 generaties, elk met zijn eigen achtergrond maakt dit tot een hip, spannend en innovatief Jazz Trio.

Geïnspireerd door het werk van de grote Ahmad Jamal  wordt over het algemeen de muziek benaderd als  in een film montage;  elke muzikale scène draagt bij aan het verhaal van het lied; rangschikken wordt componeren.  Het Trio Alliance heeft een eigen stijl waarbij stukken van ‘straight ahead’ Jazz worden afgewisseld met de spectaculaire nieuwe Cubaanse timba stijl. Op andere momenten klinkt New Orleans funk. En plotseling is er een prachtige ballade. Dit nieuwe concept zou men “Gumbo Nouveau”, kunnen noemen, naar een beroemd gerecht uit New Orleans waarin een groot aantal ingrediënten tot een unieke smaak leiden.

Bandleider/pianist Jan Laurens Hartong (1941) studeerde als tiener Jazz met Pim en Ruud Jacobs onder wiens deskundige begeleiding hij de geheimen van de moderne Jazz leerde. Later brachten studiereizen hem naar New York, Cuba en New Orleans. In 1987 formeerde Jan ‘Nueva Manteca’ waarmee hij het Afro-Cubaanse Jazz idioom verkende. Nueva Manteca is wereldwijd succesvol, maakte 12 CD’s, maar Jan kan het spelen in een trio niet loslaten!

SJ 16-3 trio Alliance 2

Contrabassist Frans van Geest (1968) speelde als student  al met grootheden als Wim Overgaauw, Ferdinand Povel en Greetje Kauffeld.  In 1995 richtte hij, samen met pianist Henk Meutgeert, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw op. Dit orkest speelde met vele internationale Jazzartiesten en de concerttournees brachten hem in landen als China, Japan, Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika.  Frans van Geest is op zeer veel CD’s te horen (en was vorig seizoen op Cultuurschip Thor te gast bij het indrukwekkende Uurtje Cultuurtje “ The Ghost, the King and I”).

 

SJ 16-3 trio Alliance 3

Drummer Willem Romers (1993) groeide op in Friesland in een muzikaal nest. Zijn liefde voor Jazz werd verder gevoed aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, en daarna  aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam onder de deskundige begeleiding van top drummers Joost Patocka en Hans van Oosterhout. Hij speelde met de Codarts Conservatorium BigBand op het  NorthSea Jazzfestival. Willem heeft een brede muzikale interesse variërend van Jazz tot Cubaanse tradities tot moderne Funk.