StarrJazz
donderdag 28 mei

Een extra StarrJazz concert: In het kader van de Buma Boy Edgarprijs Tournee bezoekt prijswinnaar pianist Jeroen van Vliet ook Cultuurschip Thor in Zwolle!

Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland, een meester van de nuance en subtiliteit. Hij is een musicus en componist die een sterk gevoel voor melodie en harmonie combineert met avontuur en experiment. Hij maakte naam in de groepen van saxofonist Paul van Kemenade en bassist Eric van der Westen, en speelde met zijn Fender Rhodes vanaf het begin een onderscheidende rol in Eric Vloeimans’ Gatecrash.

In 2008 geeft het North Sea Jazz Festival aan Van Vliet de North Sea Jazz Compositieopdracht, die hij uitvoert met de internationaal samengestelde groep Sikeda. De afgelopen jaren creëert Van Vliet steeds meer ruimte voor andere eigen projecten, zowel solo als voor zijn groepen Estafest en Jeroen van Vliet OGU. Cd-uitgaven van deze groepen oogstten uitsluitend lovende kritieken.

Daarnaast speelt Van Vliet al enige jaren met vocaliste Simin Tander, met wie hij veel in Duitsland en buiten Europa optreedt. Van Vliet werkt ook met een aantal moderne dans- en theatergroepen, waaronder die van zijn broer, beeldend kunstenaar Marc van Vliet. Bovendien heeft hij in de loop der jaren met vele grote internationale musici gespeeld, onder wie Bob Malach, Kenny Wheeler, John Zorn, Norma Winstone, Charly Mariano en Jakob Bro.

In 2014 valt Jeroen van Vliet de beurt ten deel om de Zeeland Suite – de jazzklassieker van Leo Cuypers uit de late jaren zeventig – een tweede leven te geven. Van Vliet componeert voor septet, bestaande uit de fine fleur van de Nederlandse jazz – van Anton Goudsmit tot Joris Roelofs. Ook besluit Jeroen nóg een project te starten: Jeroen van Vliet New Trio, een groove & electronica project met Mark Schilders op drums en Gulli Gudmundsson op basgitaar. Beide nieuwe groepen worden gepresenteerd tijdens de Buma Boy Edgarprijs Tournee.

OGU

OGU is een van de nieuwe groepen van de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs – dé Nederlandse jazzprijs – pianist Jeroen van Vliet. Van Vliet staat te boek als een poëtisch pianist, maar met dit trio zoekt hij het avontuur van de elektronica op. Samen met Bram Stadhouders (gitaar) en Etienne Nillesen (slagwerk) creëert hij spannende soundscapes. De musici houden zich strikt met vrije improvisatie bezig, er zijn geen composities. Dromerig en ambient is de muziek van OGU, waarvan de gelijknamige debuut cd in 2014 het levenslicht zag.

Jeroen van Vliet – piano, elektronica
Bram Stadhouders – gitaar, laptop
Etienne Nillesen – slagwerk

Dit concert maakt onderdeel uit van de Buma Boy Edgarprijs Tournee en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.