Klassiek liedrepertoire

zondag 28 april

Wegens groot succes nu voor de derde keer te gast op Thor: Marien van Nieukerken en Harry van Berne.

“Im wunderschönen Monat Mai“

Op 28 april 2024 komt het duo Harry van Berne – Marien van Nieukerken opnieuw met een prachtig programma: liederen en pianowerken van Clara Schumann, Robert Schumann en Johannes Brahms

Clara Schumann was niet alleen ‘de vrouw van’ de beroemde componist Robert, maar had een enorme carriére als concertpianiste. Ze maakte haar debuut al op 9 jarige leeftijd in het Gewandhaus en gaf concerten door heel Europa. Naast pianist was zij een geweldige componist, van veel pianostukken en ook van liederen.
Op het programma staan de niet zo bekende liederen opus 23, en ook de Pianovariaties op een thema van Robert Schumann opus 20, beide uit 1853.
De zeer getalenteerde pianist en componist Johannes Brahms diende zich op 18 jarige leeftijd aan in huize Schumann, om te leren van de grote meester Robert. Vanaf die eerste dag was hij er bijna dagelijks. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen Robert, Clara en Johannes. Op het programma staan een aantal liederen uit de begintijd van hun kennismaking, uit opus 3 en opus 6.
Ook hoort u het meest bekende pianowerk van Brahms, het prachtige Intermezzo opus 118, 2
Na de pauze staat van Robert Schumann de Dichterliebe opus 48 op het programma. De liederencyclus die hij schreef in het jaar dat hij eindelijk kon trouwen met zijn geliefde Clara.
Het is niet verwonderlijk dat Robert zich hierdoor liet inspireren. De cyclus werd in een paar dagen geschreven, en is getoonzet op gedichten van Heinrich Heine.

Inloop (met koffie & thee)