Hogeschool-jazz met een stevige scheut funk
StarrJazz
donderdag 21 januari

Gitarist/componist Marnix Busstra en bassist Norbert Sollewijn Gelpke kennen elkaar letterlijk al vanaf de kleuterschool. Ook de basisschool deden ze samen. Op de middelbare school was het tijd voor hun eerste band, Topaz. Daarna volgden de groepen Last Resort, waarmee ze in 1987 op het North Sea Jazz Festival stonden, en Second Vision, een band die in binnen- en buitenland de nodige successen vierde.

Hun meest recente samenwerking was het project Ode to Sco, een eerbetoon aan wellicht de meest invloedrijke jazzgitarist van de laatste 30 jaar, John Scofield. De viermans bezetting van dat project vormt nu de Old School Band, met Chris Strik op drums en Eric van de Bovenkamp op toetsen.

De Ode to Sco-concerten inspireerden Marnix niet alleen tot deze nieuwe band; hij schreef er ook een compleet nieuw repertoire voor, nu met de sound en de kwaliteiten van het kwartet in het achterhoofd.

De vier musici zijn stuk voor stuk autoriteiten in de muziek waar de Old School band voor staat. De even geavanceerde als diepe grooves van het bas-/drumstandem vormen samen met de ritmische aanpak van toetsenist Eric een perfecte link met de eigenzinnige solo’s van de componist.

In het kort? Hogeschool-jazz met een stevige scheut funk. Old School op z’n best!

De release van het eerste album van de band staat gepland voor eind 2015.