Klassiek

zondag 18 februari

“Als muziek een deel van kunst is, en kunst een deel van het leven, waarom zouden we ons in concerten dan beperken tot muziek?”

In 2018 lanceerde Nadezda Filippova in Amsterdam de reeks Soirée de Nadezda waarin ze als pianiste en programmeur de verscheidenheid, de variatie en de verschillende kunsten een podium geeft – met klassieke muziek als centraal punt.
Toen Nadezda samen met Maya Levy speelde tijdens het Palermo Classica Festival, herontdekte ze opnieuw de immense vrijheid en vreugde van gezamenlijk musiceren. Daarom vindt ze het bijzonder om deze getalenteerde Belgische violiste als gast te hebben in haar concertreeks. Samen zullen ze werken uitvoeren van Karen Khachaturian en befaamde sonate van César Franck.

Nadezda schrijft hierover zelf verder dit:

Maya Levy is een speciale gast bij deze concerten. Ik heb Maya ontmoet in Palermo in 2022, en het was een fantastische samenwerking vol frisheid en inspiratie. Ongeveer een half jaar geleden vroeg ik Maya of ze met mij wilde spelen tijdens “Soirée de Nadezda.”
Ze reageerde meteen enthousiast, en komt speciaal uit Brussel voor de optredens.

Tijdens deze concerten zullen we niet alleen de befaamde sonate van C. Franck ten gehore brengen, die hij componeerde als huwelijkscadeau voor E. Isaÿe, maar ook de sonate van Karen Chachaturian. Misschien is de naam Aram Chachaturian je bekend? Hij was de oom van Karen. Beiden stamden uit een Armeense familie en hebben in Moskou gestudeerd en gewoond, wat heeft bijgedragen aan een rijke smeltkroes van culturen en tradities in de Sovjet-Unie. Karen’s sonate behoort tot de verborgen juweeltjes in het vioolrepertoire en is slechts opgenomen door twee grote violisten, Heifetz en Kogan, waardoor het werk relatief onbekend is gebleven voor een breder publiek. Maya Levy kwam in aanraking met deze componist via haar partner, die eveneens uit Armenië komt, net zoals de voorouders van Karen Chachaturian.

Maya deelt: “Naast het eerbetoon aan het land van mijn geliefde, wil ik mijn verbondenheid met mijn eigen roots in België en Frankrijk tot uitdrukking brengen in dit programma.”
Ik voel me vereerd dat Maya ervoor heeft gekozen om bij mijn bescheiden concertserie in Nederland op te treden, te midden van haar optredens in Frankrijk, Portugal en China. Het is een unieke kans om deze getalenteerde jonge violiste van dichtbij te bewonderen.
Zoals altijd in mijn concertserie deel ik ook dit keer achtergrondinformatie over de muziek, de geschiedenis en onze inspiratie als musici.
Mochten jullie iemand kennen die interesse heeft om laagdrempelig kennis te maken met een klassiek concert, dan zijn deze concerten de ideale keuze.