klassiek lied

zondag 12 februari

Hèt meesterwerk van de gekwelde Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828), de uit 24 liederen bestaande cyclus ‘Winterreise‘, is in uitstekende handen bij tenor Harry van Berne en pianist Marien van Nieukerken.

Op Cultuurschip Thor wordt dit magistrale romantische werk in twee gedeeltes uitgevoerd, waardoor de wonderschone melodieën en harmonieën nog intenser beleefd kunnen worden.

Op Wikipedia lees ik dat Schubert een wel heel erg triest en zwaar leven heeft gehad, het zat hem bepaald niet mee. Een jaar voor zijn dood kreeg Schubert de 24 gedichten in handen van Wilhelm Müller, ook al geen vrolijk type. Maar juist alle zware omstandigheden brachten het beste in Schubert naar boven. Hij componeerde dag en nacht als een bezetene tot hij er op 31-jarige leeftijd zo ongeveer letterlijk dood bij neerviel. Vandaag de dag plukken wij hier nog steeds de sublieme vruchten van. De februariwinterzondagmiddag op het verstilde water van Cultuurschip Thor is een ideaal moment om de melancholieke liederen vol van ‘sehnsucht’ te ondergaan. Vermeldenswaardig is zeker ook de kundige en bondige inleiding die Marien zal geven voorafgaande aan het concert. De context wordt duidelijk, dit zal zeker ook de beleving van dit meesterwerk ten goede komen.

Inloop van 14.30, aanvang concert 15.00 uur.

Entree €20 ( incl. koffie/thee)