Mix van klassieke en Arabische muziek
Uurtje Cultuurtje
zondag 12 maart
Het Haytham Safia Qu4rtet is een uniek ensemble. De leden vertegenwoordigen vele verschillen: tussen man en vrouw, Oost en West, uit het hoofd spelen of improviseren en van blad spelen, de talen die ze spreken en de Arabische, Afrikaanse en Europese muziektradities waarmee ze opgroeiden. Al deze verschillen versmelten tot één grote verbindende kracht door hun passie voor de muziek, hun bewondering voor elkaar en hun pure speelplezier. Wie een concert van het Haytham Safia Qu4rtet bijwoont voelt wat zij delen, of het nu in een intieme concertzaal is of op een uitbundig festival. Zo traden zij op in het Concertgebouw in Amsterdam, De Centrale in Gent, Rasa in Utrecht, de Vereeniging in Nijmegen, Muziek op de Binnendieze in Den Bosch, en op festivals als Dunya in Rotterdam, het bevrijdingsfestival in Amsterdam en de Jazzfietstour Groningen. Hun eerste CD “Promises” werd goed ontvangen en is uitverkocht. Ze hebben zojuist hun tweede  CD, “Fresh Moods”, opgenomen, in zeer korte tijd, om het gevoel van een live optreden te behouden.
 
Artistiek leider en componist van de groep is Haytham Safia, u’d-speler uit Kofir Yaseef (Galilea) die naar Nederland kwam na een toernee met een balletgezelschap. Sindsdien is hij allerlei cross-culturele uitdagingen aangegaan, door samen te werken met No Blues, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en vele anderen. Hoboïste Hanneke Ramselaar is de arrangeur van het ensemble. Zij is klassiek opgeleid, maar heeft ervaring met allerlei andere genres. Als lid van het Noordpool Orkest speelde ze op Pinkpop, toerde met Janne Schra en nam de CD “Radiohead, a jazz symphony” op. Hetzelfde geldt voor celliste Eva van de Poll, die zowel in een hedendaags klassiek trio speelt als in een tangokwartet. De groep wordt gecompleteerd door de Soedanese percussionist Osama Meleegi, die met Haytham samenwerkte op bijna al zijn CD’s en die onlangs zijn eerste eigen CD uitbracht. 
Citaat uit een recensie van de CD “Fresh Moods” (Moors Magazine):
” Wie denkt dat de multiculturele samenleving is mislukt moet naar dit album luisteren – vier muzikanten met een joodse, katholieke, moslim en atheïstische achtergrond maken hier samen gepassioneerd muziek en komen met een bijzonder, meeslepend album waar je ademloos naar zit te luisteren. Zo kan het dus: je gaat samen spelen en alle grenzen vallen weg – sterker: er ontstaat een vorm van wereldfusie die de muzikale wereld verrijkt. Luisteren!”
Haytham Safia ‑ U’d en composities
Hanneke Ramselaar ‑ Hobo, althobo en arrangementen
Eva van de Poll ‑ cello 
Osama Meleegi -percussie
www.haythamsafia.com