Klassiek (met een twist)
Uurtje Cultuurtje
zondag 8 februari

Op zondag 8 februari klinkt in het Uurtje Cultuurtje muziek van Antonio Vivaldi en Leoš Janáček. Het eigenzinnige, prijswinnende Rodion Trio (Annelies Vrieswijk, saxofoon; Diederik Ornée, klarinet en Mark Toxopeus, piano) brengt een programma over opkomst en ondergang, over dood en nieuw leven, met eigen originele en virtuoze arrangementen van pianist Mark Toxopeus.

Diederik Ornée studeerde moderne klarinet bij Herman Braune aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgens in Trossingen (DE), waar hij moderne klarinet studeerde bij Prof. Chen Halevi en historische klarinet bij Ernst Schlader. Diederik won verschillende prijzen: o.a. een eerste prijs bij het Nationaal Concours van de SJMN, de Iris-Marquart prijs en de prijs voor beste solist van de DAAD (Deutsche Akademische AustauschDienst). Momenteel is Diederik zeer actief met zowel moderne als historische klarinet.

Annelies Vrieswijk studeerde saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium bij Peter Stam, aan de Kungliga Musikhögskolan bij Christer Johnsson en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. Zowel haar Bachelor als haar Master heeft Annelies cum laude afgesloten. Tegenwoordig speelt Annelies behalve in het Rodion Trio ook in het Syrène Saxofoonkwartet. Verder remplaceert zij bij diverse Nederlandse orkesten en ensembles, zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Brabants Orkest en Asko|Schönberg.

Mark Toxopeus  begon zijn professionele opleiding aan het Conservatorium van Arnhem bij Frank Peters. vervolgens bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam alwaar hij in 2008 zijn Master-diploma behaalde. In 2004 won Mark een tweede prijs bij het Nationaal Concours van de Young Pianist Foundation, wat hem o.m. toegang verschafte tot masterclasses van grote pianisten als Idil Biret, Igor Roma, Jacques Rouvier en Leon Fleischer.

De combinatie van instrumenten in het Rodion Trio (klarinet, saxofoon en piano) is geheel uniek en bijzonder veelzijdig. Alle bewerkingen zijn van de leden van Rodion Trio zelf. Diederik, Annelies en Mark laten zich nergens door beperken en spelen werken uit de gehele muziekgeschiedenis, van piano solo tot volledig symfonisch orkest! De muziek van het Rodion Trio is daarom binnen het klassieke genre absoluut iets bijzonders.

1401491_505930722835594_1655696868_o

Het Rodion Trio heeft in oktober 2013 het Internationaal Kamermuziekconcours Almere gewonnen.  Men vond het trio zéér aanstekelijk en inspirerend, opvallend door hun fantasievolle bewerkingen, hun enthousiasme en bijzondere samenspel.

Ter voorbereiding & promotie van het concert op de Thor speelt het trio kleine stukjes uit hun repertoire bij het radioprogramma Opium op 4. Het wordt live uitgezonden op radio 4, op dinsdag 3 februari vanuit Vondel CS in Amsterdam, van 22:30 – 0:00. Leuk voor iedereen die alvast een voorproefje wil!