Jazz geïnspireerd door klassiek
Uurtje Cultuurtje
zondag 9 november

Cultuurschip Thor presenteert het jazztrio “The Ghost, the King and I”. Deze drumloze bezetting werd opgericht door pianist Rob van Bavel en bestaat verder uit gitarist Vincent Koning en contrabassist Frans van Geest. Tijdens het Uurtje Cultuurtje brengen de drie heren een programma waarbij krachtig eigen werk, kernachtige improvisaties en bewerkingen van klassieke composities (o.a. Debussy) centraal staan. Instrumentale jazz van absoluut topniveau!

The Ghost, the King and I is een initiatief van pianist Rob van Bavel en opgericht in 2007. Als de bekende jazzpianist Oscar Peterson sterft besluit Van Bavel bij wijze van hommage een aantal stukken te schrijven in de geest van Peterson. Van Bavel neemt Frans van Geest en Vincent Koning mee op tournee en The Ghost, the King and I is geboren.

Rob van Bavel is een van de meest gevraagde pianisten van ons land. Hij won verschillende prijzen, waaronder de tweede prijs van de prestigieuze Thelonious Monk Jazzpiano Competition in Washington D.C.. Op meer dan honderd albums is zijn naam te vinden als leider, sideman en componist/arrangeur. Hij tourde de hele wereld over om te spelen met muzikale grootheden als Woody Shaw, Randy Brecker en Johnny Griffin. Momenteel is hij als docent verbonden aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam.

Frans van Geest is een van de bekendste en veelzijdigste jazzbassisten van Nederland. Hij is o.a. bassist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waar hij de stuwende motor is tussen de ritmesectie en de melodie-instrumenten. Bij The Ghost, the King and I is hij het cement tussen prachtig samenvloeiende piano- en gitaarakkoorden.

Vincent Koning is jazzgitarist en docent. In 1997 studeerde hij Cum Laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij speelt inmiddels over de hele wereld en werkte samen met vele bekende musici, waaronder Benny Bailey, Deborah Brown, Scott Hamilton, Piet Noordijk en Jarmo Hoogendijk.

Tijdens het Uurtje Cultuurtje brengt The Ghost, the King and I een swingend programma. De sprankelende arrangementen bieden volop ruimte voor improvisatie en het sublieme samenspel van de drie virtuoze instrumentalisten maakt dit concert tot een echte ‘must hear’. Het intieme podium van Cultuurschip Thor is een perfecte plek om dit bijzondere trio live te beluisteren.